februari 14th, 2012

20120214-092330.jpg

Har kommit igång med att göra hemlagad barnmat till lillemannen nu. Får väl vara lite självgod och hålla med Julia som sa ”asså mamma du äger på att göra barnmat” =) Igår blev det en fiskgryta (lax, morötter, ärtor, potatis, dill och citron) och en thaigryta (jasminris, kyckling, wokgrönsaker, kokosmjölk, ingefära och kaffir limeblad). Förra veckan gjorde jag kycklinggryta (kyckling, palsternacka, morötter, majs, potatis och persilja) och spagetti och köttfärssås (helt vanlig men inget salt och extra grönsaker får koka med).

Tycker det känns väldigt tacksamt att göra, svårt att misslyckas tror jag. Man ska inte använda salt, gröna bladgrönsaker eller honung till barn under ett år. Man ska tillsätta en tesked smör per portion om rätten inte redan innehåller fett. Jag brukar minska ner på potatisen i de som ska frysas in, kan bli lite vattnigt när man tinar det annars. Ris, pasta, nudlar, couscous och rotfrukter är bättre. Jag kokar ofta allt i samma gryta och lägger ner efter hand beroende på koktid. Spagettin och riset kan vara enklare att göra för sig. Inte för mycket vatten så behåller man vitaminer och smaker. Jag sparar kokvattnet för att hälla i så det blir rätt konsistens när man mixar. Ja det var mina tips =)

Kram

« Föregående Nästa »

This entry was posted on tisdag, februari 14th, 2012 at 11:09 and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Barnmat”

Cissi Says:

Tips som Emilia gillade:
Koka morötter, palsternacka, potatis, kyckling. (lagerblad, hel kryddpeppar & peppar som jag tog ut)
Använd kokvätskan till att koka couscous för smak. Tror jag hade i lite oregano också.
Blanda sedan allt och tillsätt passerade eller krossade tomater.
Jag fick mixa grönsaker och potatis till Emilia som inte fick tänder innan hon blev ett. Gick bra att frysa all mat så länge potatisen var mixad.
En annan god maträtt var lax, morötter, potatis, palsternacka, citron och äpple.

Hade i lagerblad, hel kryddpeppar och hel peppar i all matlagning. Hade ett rör med hål där jag la kryddorna i som sedan lätt togs ut.
Morötter och palsternacka hade jag med som grönsak i alla rätter.

Emilia gillade nästan ingen burkmat men det jag gjorde själv gick bra så det gällde att göra storkok hela tiden.

Kram Cissi

Mary Says:

Jag är imponerad! I helgen ska det göras storkok och testas om min mat duger lika bra som ”köpematen”. Jag börjar bli trött på alla burkar som ska till återvinningen :-) kram

Lämna gärna en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>