Har kommit igång med att göra hemlagad barnmat till lillemannen nu. Får väl vara lite självgod och hålla med Julia som sa ”asså mamma du äger på att göra barnmat” =) Igår blev det en fiskgryta (lax, morötter, ärtor, potatis, dill och citron) och en thaigryta (jasminris, kyckling, wokgrönsaker, kokosmjölk, ingefära och kaffir limeblad). Förra veckan gjorde jag kycklinggryta (kyckling, palsternacka, morötter, majs, potatis och persilja) och spagetti och köttfärssås (helt vanlig men inget salt och extra grönsaker får koka med).
Tycker det känns väldigt tacksamt att göra, svårt att misslyckas tror jag. Man ska inte använda salt, gröna bladgrönsaker eller honung till barn under ett år. Man ska tillsätta en tesked smör per portion om rätten inte redan innehåller fett. Jag brukar minska ner på potatisen i de som ska frysas in, kan bli lite vattnigt när man tinar det annars. Ris, pasta, nudlar, couscous och rotfrukter är bättre. Jag kokar ofta allt i samma gryta och lägger ner efter hand beroende på koktid. Spagettin och riset kan vara enklare att göra för sig. Inte för mycket vatten så behåller man vitaminer och smaker. Jag sparar kokvattnet för att hälla i så det blir rätt konsistens när man mixar. Ja det var mina tips =)
Kram