juli 17th, 2010

brun

Jag brukar kika in på en rolig blogg; Den bruna maten. ”Familje Bruun” provlagar Mästerkockens recept från 70-talet, kör hela racet med tidsenlig dukning och skriver underbara kommentarer. Helt otroligt konstiga recept, vad sägs om kaffefläsk, pannkakstårta med fiskfyllning eller kanske färserat vitkålshuvud?

100717_2
Jag fick mammas mästerkockenlåda när jag skulle flytta hemifrån (tror jag det var), hade varit kul att ha den kvar men det är bara två kort jag sparat. Detta receptet, köttragu med nudlar, var en favorit när jag var liten och är fortfarande här hemma.

100717_3
Jodå, brun även denna =) Tycker inte köttragu låter så aptitligt så mitt lite ändrade recept kallar jag:

Mustig pastasås

600 g grytbitar (jag brukar ta griskött till detta)
smör
salt, peppar, paprikapulver,
rosmarin, timjan,
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök, två om de är små
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
1-1,5 dl grädde

Bryn kött och lök i smör, lite åt gången så det blir ordentligt brynt. Krydda (jag tar nog ungefär 2 krm salt, 2 krm svartpeppar, 0,5 tsk paprikapulver, 0,5 tsk timjan och 1 tsk rosmarin) och strö vetemjöl över. Tillsätt vatten och kalvfond och låt puttra under lock tills köttet är riktigt mört, ca 1,5 timme. Tillsätt tomatpuré, soja och grädde och smaka av med mer av de andra kryddorna om det behövs och gärna lite färsk timjan eller rosmarin. Vi brukar ha tagliatelle till. Godare än det ser ut =)

100717_4

Mammas lilla hjälpreda ♥

« Föregående Nästa »

This entry was posted on lördag, juli 17th, 2010 at 20:56 and is filed under Mat & bak. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Lämna gärna en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>