Nu är Thea trött på att baka, haha, hon ville inte vara med alls idag. Men jag har inte tröttnat och nu är min precious Kitchen Aid tillbaka också och det är ju lite lättare. Idag blev det Karlssons tekakor som är väldigt goda. Karlsson är en gammal arbetskamrat till pappa, han kallade säkert inte dom så själv men de hette så hos oss. Det är havregröt i smeten, dom är riktigt saftiga och goda. Här är recept på en stor sats, jag gjorde bara en halv idag.
_______________________________________________
Karlssons tekakor
3 dl havregryn
5 dl vatten
2 tsk salt
100 g smör
5 dl mjölk
100 g jäst
1 dl sirap
9-12 dl rågsikt
9-12 dl vetemjöl
Gör en gröt på havregryn, vatten och salt.
Ta bort grytan från plattan och låt smöret smälta ner i gröten. Tillsätt mjölk och låt blandningen bli 37 grader.
Smula ner jästen i en stor bunke, häll på lite grötblanding och rör tills jästen är löst. Blanda i sirap, rågsikt och vetemjöl. Jäs i 20 min.
Baka ut 24 st bullar eller tekakor och jäs 20 min till. Grädda i 225 grader till de fått fin färg, ca 8-10 minuter.
_______________________________________________
Nu blir det fredagsmys. Ha en skönt helg alla, kram!