september 1st, 2009

http://juliak.se/blog/upload/vincristine.jpg
Catharanthus roseus

Vi har varit på sjukhuset idag, omläggning av sår också kom en kille från kirurgen för att titta på cvk:n. Den går inte att rädda så imorgon ska hon sövas för att ta ut den och sen blir det en ny nästa vecka. Slangen har åkt ut lite. Inte så konstigt egentligen, hon leker ju som vanligt när hon är pigg, kasar ner från saker, ålar på magen osv. Känns både taskigt och svårt att stoppa men vi får bli hårdare där.

Pigg är hon igen förresten och äter bra! Hon hade dock kunnat vänta nån dag till med att vara sugen på mat för imorgon får hon äta frukost fram till kl 8 och sen blir det fasta fram till kl 14 då hon ska sövas.

På bilden ser ni en växt som ett av cellgifterna framställs från. Vinkristin heter det cellgift som hon fick en gång i veckan under första månaden och som hon även får nu med jämna mellanrum, senast förra veckan. Blomman är släkt med vintergröna och kommer från Madagaskar från början.

Imorgon ska hon få en spruta som heter PEG asparaginase. När jag skulle googla efter stavningen såg jag att ett år av denna medicin vid leukemi kostar 100-190 tusen kronor! Per patient! Förra gången hon fick den skulle det vara när hon ändå var sövd (hon får den i muskeln så det känns) men så blev sövningen uppskjuten och medicinen hade bara en viss hållbarhetstid och de sa att de måste ge den när hon är vaken för de kunde inte beställa ny för den var så dyr. Hade dock aldrig kunnat gissa att den var SÅ dyr! Medicinen är ett enzym som bryter ner en aminosyra som leukemicellen behöver. Om jag förstått det rätt.

4 942 kr till Barncancerfonden på tre dagar, jag är mållös!

« Föregående Nästa »

This entry was posted on tisdag, september 1st, 2009 at 22:07 and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Lämna gärna en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>